Wednesday 3 July 2013

Nasi Ayam kukus

Assalamualaikum. .
Bismillahirrahmanirrahim. .

Alhamdulillah..menu tghari u hari ni nasi ayam kukus..asalnye xpakar buat nasi ayam ni..rase mcm susah n rumit jer..sejak kblkngan ni kwn2 blogger rmi y tayang nasi ayam..mau xterliurnye...n sy sahut cabaran u diri sndiri n cube jadikn ia menu y mudah n sedapp.syukur..2jam siap!! Tepat2 hubby blk seklh..blh trs hidang n mkn..mujur siap cpt..dpt juge hubby mkn sblm rush pergi kursus fizik di Teluk Intan td.

Sblm bersilat di dapur..sy ade juge usha bbrp resepi nasi ayam..baca sekali lalu 2 3 kali n duk main igt jer kt otak..bhn2 asas sume pakai letak ikut suka hati..tu y jd resepi sndiri.untuk makluman semua..rmh sy xde periuk nasi elektrik..pki dapur gas jer sejak mula2 kawen lg..hubby xnk beli..xtau knp...bnyk kali juge minta beli..redho je la.Selalunye kalo sy buat menu nasi selain nasi putih..nasi tu mst cpt kering sblm nasi masak ngan baik..selalu hangus la bwh tu..berkerak..syg jer..jd kurang la kuantiti y blh dimkn..sbb tu hari ni sy decided buat nasi ayam kukus..spy nasi lembut n xberkerak..baru sedap mkn..

Sempat juge study sekjp ngan pak google cmne teknik/tips masak nasi kukus ni..jom lyn pix dulu..gmbr ni main dan jer tgkp sbb hubby nk rush..dah nk ngapp ni..paham2 je la..hihi..kami sekuarge mmg biase mkn dlm talam comel ni..moge Allah satukn hati2 kami sekuarge hngga ke syurga..aamiin..:-


Ni rupe nasi ayam kukus y sedia u dimakan oleh hubby ku (",)


Ni ayamnye..dah diketuk ngan parang besi n ditetak2..ganaskan..hua hua


Ni sayur ulam2annye...kasi himpun satu pinggan terus..punye nk cepat.


Ni sambal kicap+sos cili ori+sup ayam...talam hijau hujung nun..hubby n anak sdg menikmati nasi ayam kukus ni


Alamak! Gmbr nasi xder...hihi..nebess la ni..tgkp gmbo dpn cik abg..slalu dpn anak2 jer..ngan hubby segan sikit..


RESEPI NASI AYAM KUKUS

Bhn2 sup:
7cwn air (terpulang..nk kuah sup bnyk
mane)
3peha ayam besar (dikelar2 dagingnye)
2 1/2 sb pati ayam knorr
2biji bwg merah kecil (ditumbuk halus)
1inci halia (ditumbuk halus)
3ulas bwg putih (ditumbuk halus)
1sk serbuk lada putih (y sdh diblender halus)
Sedikit garam
Daun saderi
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng

Cara2:
1) Didihkn 6 cwn air dlm periuk..masukkn ayam+ bhn2 y ditumbuk halus tadi..n kacau sebati..biarkn mendidih.
2) Masukkn pati ayam knorr..n kacau sebati..masukkn lada sulah n garam..dh mendidih kuarkn ayam td u diperap.
3) Ambil 1 1/2 cwn air sup u masak nasi (sukatan nasi sy 1 1/2 cawan)
4) Teruskn masak sup..tmbhkn 1cwn air n biarkn sup mendidih..kemudian masukkn daun saderi..garam n rase sup sehngga cukup rase.Tutup api n hidangkn dgn taburan daun bwng+daun sup+bwg goreng.

Ayam perap:
3peha ayam besar (y sdh direbus td)
1sk Garam
2sb Sos tiram
1sb Kicap pekat
2sb Kicap manis kipas udang
1sk Lada sulah
2sb madu
4titis mnyk bijan
Sedikit mnyk masak u menggoreng

Cara2:
1) Campurkn semua bhn n sebatikn.
2) Tutup bekas n perap sejam stgh..goreng last sekali.
3) Panaskn sedikit minyak..goreng ayam sekejap jer..masukkn ayam..pusing2kn..n angkat terus.
4) ketuk ayam ngan parang besar n potong2..sedia u dihidangkn.

Nasi ayam kukus:
1 1/2 cwn beras jati
1sd serbuk kunyit
1inci kunyit hidup ditumbuk halus)
1inci halia (ditumbuk halus)
2bj bwg merah kecil (ditumbuk halus)
3ulas bwg putih (ditumbuk halus)
1 1/2 cwn air sup tadi
Sedikit garam
2sb marjerin
3helai Daun pandan
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Pengukus

Cara2:
1) Basuh bersih beras n rendam dgn serbuk kunyit dlm 20mnt..sementara rebus ayam td..u dptkn air sup.
2) Panaskn pengukus dgn api sederhana bsr.
3) Menggunakan pan y xmelekit..color hitam kelabu tu...Cairkn mentega n tumis bunga lawang n kayu manis..dah wangi..masukkn bhn2 y ditumbuk halus td..n tumis lg sehingga naik bau.
4) Kemudian masukkn beras y sdh ditoskn..kacau sebati n masukkn 1 1/2 cwn air sup td+garam..n kacau lg beras sebati sehingga air betul2 kering.
5) Kemudian pindahkn beras td di loyang besar y tlh dipanaskn dlm pengukus td(sy guna loyang kek y tinggi saiz 9inci)
6) Carik2kn daun pandan n letakkn di atas nasi tadi n tutup pengukus n kukus selama 1jam..cek nasi dh cukup masak..blh tutup api..lg lame kukus lg lembut nasi tu..insyaAllah..sedia u dihidangkn.

Sos cili ori:
5biji cili besar merah (dibuang biji)
1biji tomato
7ulas bwg putih
1cwn air
1biji air limau kasturi
1inci halia (diketuk)
3sb gula
Garam secukup rase

**sesiapa suke pedas blh tmbhkn cili padi

Cara2:
1) Blenderkn halus cili besar merah+bwg putih n tomato.
2) Didihkn sos dgn api sederhana kecil dlm pan+air+halia+gula+garam..dh pekat sikit blh perahkn jus limau kasturi..kacau sebati n rase shgga cukup rase.Sedia dihidangkn..

Sambal kicap:-
Lebihan kicap perap ayam tadi
3biji cili padi (tumbuk halus)
Gula garam
Kicap manis kipas udang

Cara2:
Didihkn atas api sehingga agak pekat n rase secukupnye..

**kalo nk pekat lg..blh tmbhkn 1sk tepung jagung.


GOOD LUCK!


2 comments:

  1. salam. Nampak mengancam nasi ayam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ibundo..terima kasih ngan pujian tu..tq juge sbb ibundo sudi menjengah blog sy y serba kekurangan ni..sy juge suke mncube resepi special dr dapur ibundo..baru2 ni sy selongkar resepi2 menarik n mudah dari dapur ibundo..harap di halalkn yea bundo.. (",)

      Delete