Sunday, 7 July 2013

Melty Hershey Chocolate

Assalamualaikum. .
Bismillahirrahmanirrahim. .

Alhamdulillah..sblm menjelang bln Ramadhan esok..smpt juge sy membuat melt hershey choc y mmg mantap n sedappp sgt nih..syukur dpt merasa n menikmati keenakannye..lg2 y sejuk baru kuar peti ais..sejuk jer..anak tekak ni..ngan rasenye y manis+masam+masin n krunchy..perfect!! Resepi asal dari kak Azlitamasammanis..beribu2 jutaan terima kasih diucapkn kpd kak ita sbb sudi berkongsi resepi y best2 mcm dessert ni.Dapat jugelh hubby bawa 2bekas kecil sbg bekalan di seklh..hihi..hope hubby suke (",) blm dpt testimoni dr hubby lg..anak2 kate sedapp..kanak2 kalo dpt dessert @ coklat..sume sedapp..hihihi:)..jom layan pix dessert sy y simple ni:-

                     



 Filling Chocolate ganache y mabeless!


Base y crunchy! Hasil drp cmpuran biskut marie choc+digestive biscuits+cornflakes y sdh diblender..+butter cair


Kawan baru..Rasberry Ice KA tlg sebatikn cream cheese..tq darling..hihihi (",)


Dah sebati pun cream cheese ni..


Dpt la bbrp bekas cm gini...


Xreti sgt nk melayer..insyaAllah akan diperbaiki skill melayer..


Xbrp nmpk layernye..sbb ganache choc lbh bnyk dr cream cheese..


Dah siap melayer..hiasan y simple..ikut bhn seadanye..di bantu oleh Sakinah n Huzaifah..smbil tabur sambil ngapp..hihi..mmg comot tepi2 tu..


Pepagi..bgn tido Sakinah tuntut nk mkn melt hershey ni..dia la y rasmikan..


Fuhh! Xthn tgk gmbr ni...terasa nk ngapp lg jer..


Haa..1bekas ni utk Sakinah..xsmpt licin dh kenyang..maknye jugak y licinkn..hihi :)

Ok..jom kita tgk resepi pilihanku:-

Resepi Melt Hershey Chocolate
Sumber:Kak Azlita Aziz
By:ahliasaleh.blogspot.com

Lapisan Dasar 2 :
150 gm campuran biskut marie dan biskut oreo  (*sy guna marie+digestive biscuits..oreo dh kena ngapp ngan hubby)
30 gm almond flakes atau apa-apa kekacang atau boleh gantikan dengan cornflakes (*sy letak cornflake..kurang rajin nk panggang kekacang)
90 gm mentega ~ dicairkan (*sy guna butter) 

Campurkan biskut dan kekacang
Tambahkan mentega dan gaul rata
Letakkan dalam bekas sebagai dasar


**Untuk filling anda boleh gunakan filling yang ada di jual di kedai jual bahan kek seperti bluberry, strawberry, butterscotch, karamel dan lain-lain Atau ganache coklat seperti resepi di bawah:-

Ganache Coklat:
150 gm krim tenusu ~ whipping cream (*sy guna 50ml UHT whipping cream+100ml susu cair)
15gm sirap glukos~ boleh didapati di kedai jual bahan kek
250 gm coklat gelap ~ hiris halus
10 gm butter
1 sudu teh orange suncquick atau 1 sudu teh pes hazelnut (*sy letak 1sk sunqick mix fruits)

Didihkan krim dan sirap glukos.
Tuangkan dalam bekas yg berisi coklat gelap Kacau rata hingga coklat larut sepenuhnya Tambahkan butter dan orange sunquick atau pes hazelnut
Kacau hingga adunan licin dan berkilat Biarkan sejuk Sedia di gunakan


Resepi Cheese 4:
By : Auni Azalia

250g krim keju
4sudu besar susu pekat
3sudu besar susu segar atau susu cair
1sdt jus lemon
**Jika anda tidak sukakan krim keju anda boleh gantikan dengan 250 ml Non Dairy Whipping Cream
(*sy guna Tatura cream cheese)

Pukul semua bahan hingga gebu
Masukkan dalam piping bag
Sama juga seperti kaedah yang lain, anda boleh pilih mana-mana resepi dasar Kemudian selang selikan cheese
dengan filling pilihan
*Teknik melayer blh ikut kreativiti masing2..

GOOD LUCK!

2 comments:

  1. Memang sedap sangat...
    Selamat berbuka puasa

    ReplyDelete
  2. Yummy... tq for sharing the recipes

    ReplyDelete