Saturday 6 July 2013

Aiskrim Jagung

Assalamualaikum. .
Bismillahirrahmanirrahim. .

Dah lame sy beli bhn2 u buat aiskrim jagung..tp xbuat2..dok menunggu stand mixer smpi..sbb xnk tgn berkaren lg..hihi (",).Akhirnye..penantian berakhir..maka bermulalah 1st projek rasberry ice ku mlm tadi..corn ice cream making..lbh kurang 1jam juge..favourite flavour my lovely hubby..buat pun mmg atas permintaan hubby..resepi aiskrim ni tlh diolah2 sendiri..sy xsuke letak telur..hubby pulak nak sgt sy letak gelatin..spy aiskrim dpt bercampur dgn baik..sudahnye buat ikut suka hati..hihi..jom lyn aiskrim jagung ku:-




Proses penyejukn sblm di cmpur bhn2 lain n sblm dipukul ngan stand mixer


Proses menunggu aiskrim kelihtn lbh likat n berbuih slps cmpr semua bhn2


Slps 1jam..dh kelihtn likat n berbuih..hope tekstur aiskrim halus n cair dimulut..tuang dlm bekas n sedia di sejuk bekukn semlmn/8jam/sehingga keras.


Aiskrim slps 6jam disejuk bekukn..bhgn atas masih cair sikit..tp kami sekeluarge tetap nk breakfast aiskrim+roti juge..sbhgn je la..slbhnye disejuk bekukn semula..hihi


Mmg nikmat dpt mkn ais krim jagung ni..secukup rase..


Sesiape y nk try aiskrim jagung ni..jom tgk resepi olahanku...:-

Bhn2:
3/4 tin susu pekat
1 tin krimer jagung manis
2 tin susu air masak (**sukat guna tin susu..jgn slh fhm yea)
1sb tepung jagung
1sb ovellete
1sk gelatin
25g air suam
1sk perisa jagung
3/4sk pewarna kuning lemon
Coklat rise

Cara2:
1) Campurkn susu pekat+air suam+krimer jagung manis+tepung jagung di dlm pan y xmelekit/nonstick..didihkn atas api shgga keluar buih2 sedikit shj..terus ttp api..n sejukkn..sekadar tepung jagung masak shj.

2) Sementara sejuk..sediakn gelatin..taburkn serbuk gelatin di dlm 25g air..biarkn 10mnt shgga gelatin kembang..n cairkn gelatin scr double boiler/rendam bekas gelatin dlm air panas y baru mendidih..kacau sehingga gelatin betul2 cair..

3) Pindahkn cecair susu y sdh sejuk td dlm mangkuk mixer n cmprkn ovellete+gelatin..pukul sebati shgga ovellete betul2 hancur n xberketul.

4) Selps sebati..cmprkn perisa jagung+pewarna kuning lemon n pukul lg shgga adunan sebati..kelihtn likat n berbuih..tutup mixer n tuang dlm bekas plastik..serta disejuk bekukn dlm peti ais semlmn/8jam/sehingga aiskrim keras.

5) Sebelum dihidangkn..taburkn coklat rise jika suka di atas aiskrim..atau ikut selera masing2.

GOOD LUCK!

No comments:

Post a Comment