Tuesday, 2 July 2013

Roti Boy @ Roti Papa

Assalamualaikum. ..
Bismillahirrahmanirrahim. ..

Hari Selasa y indah semlm saye, hubby n anak2 ade di kg Sg. Samak..dah ramai2 kat kg tu..syiok juge kalo meroti..blh mkn roti pns ramai2 (",).Maka terhasillah roti boy.Saye pun xtau name sbnr roti ni..tp y pastinye resepi ni hasil gabungan resepi roti boy by Evelyn Gemina n resepi roti papa by kak Noor Dz Salleh...serta diolah sendiri olehku mengikut bhn2 yg sedia ade di dapur emakku sayang..hehehe..pepun syukur krn roti menjadi n sgtlh gebuss..fuhh! Berbunga2 skjp hati ni..tarik nafas lega (",).Sblm bace n salin resepi..jom layanz dulu pix2 rotiku..hihihi:)



Ini adalah adunan inti...


Ini pula adunan topping y special...sbb guna serbuk v radix..minuman kesihatan HPA..sbb serbuk nescaffe xde stok..itu pun belasah kopi mak..hihi..minta halal ye mak ...(",)


Doh y sudah siap isi inti n sudah kembang


Doh y siap di topping ngan special topping td...cube tgk sy letak topping overload..


Bbrp minit slps roti masuk oven..topping start mencair...tunggu n lihat ape jadi strsnye..


Huahahaha...sy dh agak prkara ini akn tjadi..gula n telur dh kembang..topping pun dah meleleh n jatuh di dlm oven..hbs la oven makku sayang...sorry bonda (",)


Syukur sikit jer meleleh..y sblh kanan ni xmeleleh smpi menitik ke bwh..


Tarra...fresh roti boy..baru kuar oven..panas lg...mari2..sbb sy susun rapat2..ginilh rupenye..bercantum antara satu sama lain


Haa..ni rupe roti y tlh dipisahkn dari kembar2nye td..


Ni roti y tlh di bedah siasat..punye la lembut n gebuss tekstur roti ni..intinye kurang kuning sbb sy guna mentega lembut masin y color kuning xbrp kuning..n color putih xbrp putih tu..hihi..pepun intinye terasa juge dimkn


Haa..ini pula limited edition..sbb topping dh hbs..letak topping overload smpi meleleh kt tray atas td..terpksa mereka resepi topping sndiri guna srbuk koko..n mls nk guna telur..sbb nk buat sikit jer..layanz je la..y ni dh masak.


Fuhh!! Terbaik..lembut hiler roti ni..cube lihat tekstur roti tu dekat2...terbukti kegebusannye..hihi..syukur ya Allah..


Ini hasil bedah siasat..toppingnye xcair n xkembang pula..


Ok..dh lynzz gmbr2 roti boy sy..jom tengok resepinye:-

Sumber asal:Evelyn Gemina n Noor Dz Salleh
Olahan by:ahliasaleh.blogspot.com

RESEPI ROTI BOY @ ROTI PAPA

Doh roti:

A
500gm tepung roti
1sk bread improver
1sk bread softner
1sk garam
3sk yis
75gm gula perang halus (asal gula kastor)
30gm susu pekat (resepi asal 1sb susu tepung)

B
1biji telur (pukul sedikit n timbang..+-100gm..bgntung kpd saiz telur msg2)
2biji kentang (potong dadu n rebus)
150ml air (dicmpur ngan kentang y tlh direbus td n blender)

**pastikn telur+air=250ml (resepi asal 250ml susu segar)

C
20gm shortening
40gm butter

Cara2:
1) Satukan bhn2 A dlm bekas n gaul sebati.
2) Masukkn bhn2 B ditgh2 bhn A n uli doh sebati bbrp minit sehingga sedikit berkilat.
3) Campurkn bhn2 C n uli lg doh sehingga berkilat n elastik..utk doh y lbh lembut masukkn doh dlm plastik bersih n ramas2 selama 5-10mnt..kemudian keluarkn n uli lg.
4) Stlh doh cukup elastik..rehatkn doh 40mnt n ttp ngan kain bersih lembap..kemudian tumbuk doh u keluarkn angin..bulat2kn doh +-40gm sebiji (saiz ikut suka) n biarkn 10mnt.
5) Slps 10mnt..tekan doh n masukkn inti..serta tutup kemas spy inti xkeluar..susun doh di atas loyang y sdh disapukn dgn marjerin..rehatkn lg doh selama 45mnt..sehingga doh kembang n naik 2xgnda..n ditutup dgn kain bersih lembap tadi.
6)slps doh kembang..pipekn filling di atas permukaan roti n sedia u di bakar selama 20-25minit pd suhu 170°c atau sehingga permukaan roti kelihatan keperang2an..bergntg jenis oven msg2..di rak tgh.

**pastikn oven tlh dipnskn 15mnt awal sblm masukkn roti u dibakar.

**sementara tggu roti naik kembang blh sediakn inti n topping roti.
**utk inti n topping sy guna butter lembut masin y color kuning ke putih2 tu...itu je y ade dlm peti ais mak..
Sbb stok butter/marjerin dh hbs kat rumah mak ni..ade sikit stok marjerin cukup u adunan doh di atas shj.

Inti:
200g butter
1/2 sk esen vanila
70g brown sugar

Cara2 membuat inti:
1. Pukul butter hingga lembut selama 3 minit.  
2. Kemudian masukkan esen vanila & brown sugar. Pukul sebati. Ketepikan.  

Topping:
100g butter
80g gula aising (saya kurangkan kpd 70g)
2 biji telur
1 sb serbuk nescafe + 1/2 sb air panas (sy guna serbuk kopi v radix HPA)
100g tepung gandum, diayak  

Cara2 membuat topping:
1.Pukul butter hingga lembut.
2. Masukkan gula aising, telur & bancuhan nescafe tadi. Pukul sebati.  
3. Kemudian, masukkan tepung gandum & pukul lagi hingga sebati.
4. Masukkan adunan kedalam piping bag & sejukkan sementara membuat doh.

GOOD LUCK!


No comments:

Post a comment