Monday 17 June 2013

Sosej bun

Assalamualaikum. .

Bismillahirrahmanirrahim. .



Haa..nk citer..sy ni penggemar roti..hari2 mkn roti..sbb tu la sy buat sosej bun ni..resepinya sy guna basic dough..(lawo beno tulisannye..hihi)


Resepi basic dough u roti:

Bhn2:

A
350gm tepung roti
150gm tepung halus
100g gula kastor
1 sudu teh garam halus
30g susu tepung
1 sudu teh bread improver
1 sudu teh bread softner
4 sudu teh yis kering

**gaul bhn2 di atas sebati

B
Air (letak sikit2)
1 biji telur kecil (kocok perlhn dgn garfu)

**tinggalkn sedikit telur u gliss

**air+sebhgn telur = +-240gm

**uli doh sehingga bhn2 sebati..n kelihatan sdkit berkilat.

C
40g butter
@
40g shortening

**sy letak 40g butter + 1sudu kecil shortening

Untuk gliss:
Sbhgn telur di atas + 2 sudu bsr susu segar/air + bbrp titis madu

**gaul sebati bhn2 gliss

Bhn2 topping:
Sos cili
Mayonis
Daun parsley

Cara2 seterusnya:

**uli lagi doh sehingga sebati n kelihatan berkilat n elastik.

**u doh y lbh lmbut..masukkn doh dlm plastik bersih n ramas2 selama 5-10minit..kemudian keluarkn doh n uli lg sehingga kelihatan licin berkilat..xmelekit pd dinding bekas n elastik.

**kemudian rehatkn doh 40-50mnt..tutup doh ngan tuala bersih y lembap.slps itu...tumbuk doh u keluarkn angin..n bulatkn doh +-60gm seketul shgga hbs..n biarkn 10mnt..slps tu cubit/tekan doh u keluarkn angin lg..n canai doh leper..letakkn sosej ditgh2 doh n hiris2 doh (lihat spt gmbr dibwh)..slps itu rehatkn lg doh second round selama 40-50mnt (naik 2xgnda)..tutup ngan kain bersih lembap tadi.

**slps itu...gliss atas roti n letakkn bhn2 topping...sos cili + mayonis + daun parsley

**panaskn oven dlm 10mnt n bakar roti pada suhu 180°c selama 25minit @ sehingga roti bertukar warna keperangan.

GOOD LUCK!!

n pelbagaikn jadi cam gini..






Allahuakhbar..dh tgk gmbr roti ni..terliuq la pulak..rase nk buat lg.yummy!

Nk jadikn bentuk roti tu camgitu...camni yea:-



Sesape y nk try..good luck!

2 comments:

  1. Alahai...sedap nya nampak..
    nak cuba, tp recipe x clear...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam suraya..alahai kesiannye..resepi xjls yea..insyaAllah nnti sy update entri ni.

      Delete