Friday, 21 June 2013

Mini Pizza sosej n cheese mozarella

Assalamualaikum. .
Bismillahirrahmanirrahim. .

Di pagi Sabtu ni sy nk share resepi mini pizza sosej n cheese mozarella y lembut gebus..sedap dimkn..tgk rupe pun dah teruja..xsabar nk ngap..hihi (",) resepi ni sy ambil dari blog bukan sekadar masakan kepunyaan kak ros y mmg popular ngan resepi2 beliau y sememangnye best2 belaka..tq kak ros.Jom lyn pix dulu...













**Copy n paste jer dr blog kak ros..hihi

Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya ( untuk Doh)

200gram tepung roti
200gram tepung gandum
3 sudu besar water roux- resepi water roux DI SINI
2 sudu besar skim milk@susu tepung
2 sudu besar gula
1 biji telur ( dipukul sedikit dengan garpu)
30 gram marjerin ( boleh ganti denga butter atau shortening)
170ml susu segar ( atau air suam)
3 sudu kecil yis - ros guna jenama mauripan
2 sudu besar minyak zaitun@minyak masak biasa
( nak masukkan sedikt dry oregano dalam adunan pizza ni pun boleh)

*untuk topping*
sosej yang telah direbus dan dihiris nipis
sedikit tuna flakes
sedikit taburan keju mozarela@mix cheese
sedikit sos tomato ketchup

( nak tambah mix vegetable, daun basil atau hirisan daun pasley pun boleh)

Caranya.

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi  doh pada 4 bahagian dan biarkan sebentar, lebih kurang 8 minit, selepas itu bentukkan doh dah leperkan sedikit, menjadi bentuk pizza,  susun di atas dulang pembakar yang di alas dengan baking sheet@kertas minyak, ulang langkah tadi sehingga doh habis, sapukan dasar pizza dengan tomato ketchup dan topping kan setiap pizza dengan sosej dan tuna flakes, piping kan sekali lagi dengan sos tomato ketchup atau sos cili di atasnya, kemudian taburkan kan dengan keju mozarel atau mix cheese.

5. Biarkan naik dua kali ganda lebih kurang 40 minit, bakar pada suhu 180 darjah selama 20 ke 22 minit ataupun sehingga permukaan mini pizza menjadi perang.

6. Angakt dan sedia untuk dihidangkan panas-panas. Selamat Mencuba.


Resepi water roux






 water roux adalah alternatif bagi bread improver atau bread softner.
serba sedikit mengenai water roux
1. water roux hanya tahan lebih kurang 3 hari sahaja, sila simpan water roux di dalam peti ais, dan ros hanya gunakan lebih kurang 2 sudu besar water roux sahaja bagi satu adunan roti.
2. satu adunan penuh water roux 50gram tepung dengan campuran air 250ml kita boleh gunakan 4 kali dan selalunya ros hanya buat separuh adunan sahaja.
3. Fungsi water roux adalah untuk menjadikan doh roti lebih lembut dan gebu, tapi paling penting dalam pembuatan roti adalah tepung roti, pastikan tepung yang digunakan tepung high protein atau tepung superfine.
4. Jika menggunakan water roux di dalam adunan roti, pastikan kuantiti bahan cecair yang lain seperti susu atau air suam perlu dikurangkan lebih kurang 10ml ke 20ml. ni berdasarkan pengalaman ros .
resepi water roux - source from Blog MamaFami - thankyou so much, ros copy n share kan disini ya
Water Roux Starter is something used in bread making to make bread/buns springy. The springiness is fairly noticeable when you have let the bread/buns cool. Just poke your finger against the bun, you’ll see it is springy – causing people young-at-heart to go, “Whee!” *ahem* To make the Water Roux Starter, you need 1 part flour, 5 parts water.

Ingredients :

50g flour
250g water

1. Whisk the flour and water that you have decided to use in a bowl until it is whisked well and is free of lumps.
2. Put it on the stove and warm it up for 2-3 minutes at 65C. Be careful not to burn it!
3. Cover it with plastic wrap and store it in the fridge.

When using it, make sure it is at room temperature. The Water Roux Starter lasts for 3 days before it goes off.

No comments:

Post a comment