Monday, 17 June 2013

Kek Coklat Moist Mayonis

Assalamualaikum. .

Bismillahirrahmanirrahim. .

Alhamdulillah hari ni Allah bg kesempatan u menjengah blog y dah lame menyepi..hihi (",)

Semlm dpt juge sy baking..tekak ni xsabar nk rase kek coklat moist mayonis...resepi by rahelcake.blogspot.com..tq 4 d recipe..

Rase kek ni mmg yummy...bg tekak sy agak manis..next time blh kurangkn gula..tp agak sedih sbb...kek sy hancusss..sy guna oven 42L..bakar pd suhu 170°c..selama 90mnt..api atas bwh..n sy letak pd rak bwh..xtau mane silapnye..sy ni baru nk blaja2..berjinak2..n bermnja2 ngan baking2 ni..harap sgt dpt comment n nasihat y bernas2 dr sahabat blogger y pndai membaking..

Ceritanye camni...45mnt pertama..kek sy dh bau semerbak harum satu rmh...hati ni berkata..mcm dh masak jer...tp hati ni juge berkeras berkata...biarlh smpi 90 mnit..nk try jadi ape kek tu..adakah lbh moist? Sbb sblm ni sy ade buat kek choc.moist...y prlu dibkr 90mnt juge...tp sy derhaka n bkr 1jam shj...sbb kek dh semerbak harum..n cek dh masak..hasilnye kek kurang moist..sbb tu la kali ni sy biarkn 90mnt tanpa cek..slps bunyi 'tingggg'...sy pun ttp api oven n kuarkn kek..terlupa pula nk longgarkn kek dr loyang guna spatula..terus terbalikkn diredai..sbb mase tu suasana kelam kabut..anak y kecik menangis..mcm blank..sekali tgk..kek hancuss..kuar separuh jer..rupe2nye nk tau ape jadi pade kek tu...hangusss sudah..bhgn bwh keras.ptt la xnk kuar dr loyang..my son pun terkejut tgk kek maknye buat...'hah! Kek hancur'.Allahuakhbar...sedihnye hati ni..sabor..harap masih ade y elok n sedap dimkn.Seb baik blm buat topping...kalo dak xtau nk curah mane topping tu..hihi

Slps tidorkn baby Safiyyah..sy pun menggerodek la kek td tu..cari..potong mane y blh dimkn...dpt juge la satu bekas penuh.syukur..dpt jugak rase..my hubby kata xpe..cube lg.erm...dh licin pun kek nih..hihi..bg y nk try resepi ni silalah...

Resepi kek coklat moist mayonis
Sumber:rahelcake.blogspot.com
By:ahliasaleh.blogspot.com

Bahan Untuk Kek:
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan mayonis
1 cawan gula halus
1 cawan susu pekat
1 cawan air panas
3/4 cawan minyak masak
1/2 sudu teh butter oil/marjerin
1/2 cawan kepingan badam hiris

Cara:
1.Satukan tepung gandum,serbuk koko,baking powder dan soda bikarbonat.Ayak.Ketepikan.
2.Campurkan mayonis,gula,butter oil dan susu pekat di dalam mangkuk pengadun dan pukul    hingga sebati..
3.Kemudian masukkan campuran tepung secara sedikit demi sedikit,berselang -seli dengan    air panas.Pukul hingga semua bahan sebati.
4.Kemudian masukkan minyak masak & kacau.Akhir sekali masukkan kepingan badam,kacau    rata.Tuangkan adunan ke dalam loyang yg bagian tepinya telah digris dengan mentega dan    dasarnya diletakkan baking paper.Bakar di dalam oven yg telah dipanaskan.Setkan suhu    oven masing-masing (yang ni Rahel bakar selama 90 minit pd suhu 170'C,loyang 9'').

Untuk Topping:(gandakan)
130g coklat masakan
3 sudu besar susu pekat
1/4 cawan campuran susu cair dan air
2 sudu besar mentega beberapa biji badam yg telah dibakar sebagai hiasan

Cara:
1.Cairkan coklat masakan dan butter di dalam periuk.Tambahkan campuran susu cair dan    air.Gunakan api perlahan,kacau selalu.Tutup api bila coklat cair sempurna.Terus tuang    ke atas kek.

jom layan rupe my choc.moist mayonis cake...buatanku..hehe..tarraaa..





P/s:hitam n gelap tu menunjukkn kek ni sgt2 moist..mmg pun..sedapp



No comments:

Post a comment