Assalamualaikum. .
Bismillahirrahmanirrahim. .
Haa..nk citer..sy ni penggemar roti..hari2 mkn roti..sbb tu la sy buat sosej bun ni..resepinya sy guna basic dough..(lawo beno tulisannye..hihi)
Resepi basic dough u roti:
Bhn2:
A
350gm tepung roti
150gm tepung halus
100g gula kastor
1 sudu teh garam halus
30g susu tepung
1 sudu teh bread improver
1 sudu teh bread softner
4 sudu teh yis kering
**gaul bhn2 di atas sebati
B
Air (letak sikit2)
1 biji telur kecil (kocok perlhn dgn garfu)
**tinggalkn sedikit telur u gliss
**air+sebhgn telur = +-240gm
**uli doh sehingga bhn2 sebati..n kelihatan sdkit berkilat.
C
40g butter
@
40g shortening
**sy letak 40g butter + 1sudu kecil shortening
Untuk gliss:
Sbhgn telur di atas + 2 sudu bsr susu segar/air + bbrp titis madu
**gaul sebati bhn2 gliss
Bhn2 topping:
Sos cili
Mayonis
Daun parsley
Cara2 seterusnya:
**uli lagi doh sehingga sebati n kelihatan berkilat n elastik.
**u doh y lbh lmbut..masukkn doh dlm plastik bersih n ramas2 selama 5-10minit..kemudian keluarkn doh n uli lg sehingga kelihatan licin berkilat..xmelekit pd dinding bekas n elastik.
**kemudian rehatkn doh 40-50mnt..tutup doh ngan tuala bersih y lembap.slps itu...tumbuk doh u keluarkn angin..n bulatkn doh +-60gm seketul shgga hbs..n biarkn 10mnt..slps tu cubit/tekan doh u keluarkn angin lg..n canai doh leper..letakkn sosej ditgh2 doh n hiris2 doh (lihat spt gmbr dibwh)..slps itu rehatkn lg doh second round selama 40-50mnt (naik 2xgnda)..tutup ngan kain bersih lembap tadi.
**slps itu...gliss atas roti n letakkn bhn2 topping...sos cili + mayonis + daun parsley
**panaskn oven dlm 10mnt n bakar roti pada suhu 180°c selama 25minit @ sehingga roti bertukar warna keperangan.
GOOD LUCK!!
n pelbagaikn jadi cam gini..
Allahuakhbar..dh tgk gmbr roti ni..terliuq la pulak..rase nk buat lg.yummy!
Nk jadikn bentuk roti tu camgitu...camni yea:-
Sesape y nk try..good luck!
Alahai...sedap nya nampak..
ReplyDeletenak cuba, tp recipe x clear...
Salam suraya..alahai kesiannye..resepi xjls yea..insyaAllah nnti sy update entri ni.
Delete