Bismillahirrahmanirrahim. .
Alhamdulillah...dgn izin Allah..dpt juge sy menikmati kek coklat pisang ni...walaupun sy lecek pisang tu...still terasa pisangnye.Hubby kate erm...sedap kek ni...terasa pisangnye.Walaupun sekali pandang xbrp perasan kewujudan pisangnye...yummy..still terasa rasenye.Tq diucapkn kpd kak yatie atas sumber resepi.Sesiapa y teringin nk mencuba n merasa kek ni..jom lyn pix n resepinye...:-
Satukn bhn2 basah..pisang lenyek+gula+telur+air suam+ susu+minyak+esen vanilla
Satukn bhn2 kering y sdh diayak (tepung+serbuk koko+baking powder+soda bikarbonat+garam) kedlm bhn2 basah td
Inilah hasil adunan bhn2 bsh n kering y sudah sebati
Sediakn loyang y sudah dilapik kertas minyak n disapu marjerin
Adunan sudah dituang ke dlm loyang...sblm msk oven
Kek sudah siap bakar
Proses penyejukan di atas redai sblm topping
Tanggalkn kertas minyak n trskn proses penyejukn kek
Kek y sudah sejuk n tggu masa u disiram ngan ganache topping
Tarra...kek dh berbaju ngan ganache n eksesori
Kek sudah pun dirasmikn...
Sepotong kek sblm di ngappp! dari pndangan atas...
Potongan kek dari pndgn sisi...
Hoyeyy!! Kek dh dimakan oleh dear my lovely hubby (",)
Sumber:yatiememories.blogspot. com
By:ahliasaleh.blogspot.com
Bahan-bahan:
1 1/2 cwn gula halus (resepi asal 2 cwn) **sy pun letak 1 1/2 cwn gula halus
1 3/4 cwn tepung gandum
3/4 cwn cocoa powder
1 1/2 sk baking powder
1 1/2 sk baking soda
1/2 sk garam
2 biji telur
1 cawan pisang lecek
1 cwn air hangat
1/2 cwn susu segar **sy guna susu cair
1/2 cwn minyak jagung/masak **sy guna mnyk jagung
11/2 sk esen vanila
Cara-cara:
1)Panaskan oven 350 degrees F (180 C) dan letak rak di tengah oven. Saya menggunakan cincin non-stick pan...sapu butter sekelilingnya. **sy guna loyang biasa 9 inci
2)Dalam mangkuk besar satukan tepung, serbuk koko, baking powder, baking soda, dan garam. Ayak dan ketepikan dahulu.. 3)Dalam bekas lain, satukan pisang yang di lecek bersama gula, telur, air suam, susu, minyak dan esen vanilla.
4)Satukan bahan-bahan basah ke bahan-bahan kering dan gaul sebati. Gunakan whisk je. **sy masukkn bhn2 kering kedlm bhn2 basah sedikit demi sedikit shgga hbs n sebati.
5)Tuang adunan ke dalam loyang dan masak 35 hingga 40 minit. Cucuk dengan lidi kecil, dan sekiranya keluarnya licin ....bermakna sudah masak. **oven sy 42L jenama Pensonic mmrlukn mase 50minit u kek btl2 masak.
6)Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk di redai. Sekiranya suka, bolehlah hias dengan coklat ganache.
Ini adelah ganache y sy gunakn...ganache ni secukup rase manisnye.Tq diucapkn kpd kak Nor@secubit garam ngan resepi ganache simple y sedapp.
RESEPI GANACHE SIMPLE
Sumber:kak Nor@secubit garam
By:ahliasaleh.blogspot.com
Bahan-Bahan:
150gm cooking chocolate
1/4 cawan susu cair
1 sudu besar minyak (sayuran/masak)
Cara:
1)Panaskan susu (kaedah double boiler) + cooking choc yg dipotong kecil.
2)Padamkan api dan kacau hingga choc cair. Masukkan minyak dan kacau. Biarkan seketika baru dicurah atas kek.
*kaedah letak minyak ni sbg menggantikan butter utk hasilkan ganache yg berkilat.
*stlh topping..kek disimpan dlm peti ais seketika n apabila kek dikeluarkn u dipotong...topping ganache ini x akan mengeras/berkeping.
*kaedah Ini k.nor tlh pelajarinye dari kelas deco yg dihoskan oleh chef dr Vietnam baru2 ni..
GOOD LUCK!
mmg peberet anak2.... klau da nmanya kek coklat....:-)
ReplyDeleteAsyifa...samela..kat rmh sy ape saje coklat mmg licin..hihi
Deletesalam..
ReplyDeletebestnya kek coklat pisang..em, menarik untuk dicuba ni..
Salam Bbwana..blh try..kalo suke mmg puashati la..kan (",)
DeleteCantik kejadian kek pisang coklat ni..kek pisang pun dah sedap..apatah lagi digandingkan ngan cekelet..lagilah malatop rasanya..
ReplyDeleteSalam kak lina..ye la..sy suke juge kek pisang..cdgnye nk baking kek pisang biasa..mngnangkn hubby n anak2 lg suke coklat..so jadikn kek pisang coklat ni..:)
Delete