Thursday, 7 April 2011

AKAR = IMAN ???Bismillah..
Salam...

Mesti herankan ngan tajuk kali nie..akar = iman ???

Semalam duduk sebelah mr.hubby yang sedang baca berita on9,pastu mr.hubby ader cerita pasal IMAN.Ceritanyer lebih kurang begini:

'Iman kita nie ibarat sepohon pokok.Daun yang rosak kita tak boleh nak siram daun jer..siram la mcm mane pun..daun tu tetap juga rosak(dimakan ulat atau lain2 sebab).Macam mane nak dptkan pokok y sihat,daun cantik...tiada lubang2 dengan bunga yang lebat lagi indah dipandang?? haaa...pasti bermula dari akarnyer. Jika akarnyer tertusuk makin dalam ditanah,pasti kukuh pokok tu..sebab dalam tanah akar tu dpt serap nutrien,air dan lain2 zat yang cukup dari khazanah ALLAH SWT.Begitu jugak diri kita,semuanya berpunca dari IMAN yg perlu diushakan dlm diri kita sendiri utk dptkan hasil yg baik spt akhlak mulia,penampilan yg dituntut agama,budi bahasa yg sopan dll.'

Boleh faham ker maksud disebalik cerita nie??InsyaAllah..ALLAH bagi faham.

NABI S.A.W BERSABDA, MAFHUMNYA:

 "DALAM DIRI MANUSIA ADA SEKETUL DAGING, JIKA BAIK , MAKA BAIKLAH IA, JIKA HITAM, MAKA HITAMLAH IA"

--->>ITULAH HATI @ IMAN.

IA UMPAMA KILANG DALAM DIRI MANUSIA. IMANLAH KILANG UNTUK MEMBENTUK SAMA ADA AMALAN BAIK ATAU BURUK YANG KELUAR DARI ANGGOTA TUBUH BADAN MANUSIA.

DALAM MATA ADA PERINTAH & LARANGAN ALLAH SWT. APA YANG ALLAH SWT PERINTAH UNTUK KITA LIHAT, JIKA KITA LIHAT, ITULAH YANG DIKATAKAN MATA YANG BAWA AGAMA. JIKA APA YANG ALLAH SWT LARANG, JIKA KITA TAAT SUPAYA TIDAK LIHAT, MAKA IA JUGA MENJADIKAN MATA KITA AGAMA.

 BEGITULAH DENGAN TELINGA, MULUT, KAKI, TANGAN DAN SEMUA ANGGOTA KITA JUGA TERDAPAT PERINTAH & LARANGAN ALLAH SWT.

JADI, JIKA IMAN @ YAQIN KITA DAH BETUL KEPADA ALLAH SWT SEPERTI PARA SAHABAT R.AHUM AJMA'IN, MAKA SEMUA ANGGOTA KITA AKAN MENGELUARKAN AMALAN-AMALAN YANG BETUL DI SISI ALLAH SWT IAITU MENGIKUT SUNNAH-SUNNAH NABI S.A.W.

JADI USAHA NABI S.A.W YANG PERTAMA SEKALI KE ATAS PARA SAHABAT R.ANHUM AJMA'IN ADALAH USAHA ATAS HATI @ IMAN SEBELUM DATANG PERINTAH2 ALLAH SWT SEPERTI SOLAT, PUASA DSBNYA. IAITU USAHA ATAS IMAN @ HATI @ YAQIN `100% HANYA KEPADA QUDRAT @ ZAT ALLAH SWT.

ALLAH SWT LAH YANG BERKUASA ATAS SEGALA-GALANYA. MAKHLUK LANGSUNG TIADA SEBARANG KUASA UNTUK BERI MANAFAAT & MUDHARAT TANPA DENGAN IZIN ALLAH SWT. YAQIN SEPERTI INILAH YANG ALLAH SWT KEHENDAKI DALAM HATI TIAP2 MANUSIA YANG BERIMAN.
  

InsyaALLAH..

2 comments:

  1. Salam.

    Mantop!!!Dakwah lg dan lg. Dgn izin Allah. yg penting, sama2 kita usaha utk amal & smpaikan..insyaAllah.

    ReplyDelete
  2. Salam aa,
    Benarr..dakwah lagi dan lagi utk diri sendiri especially(^_^)

    ReplyDelete